Toposy lęku i inicjacji. „Lśnienie” Stanleya Kubricka - Olszewska, Katarzyna (Kwartalnik Filmowy, 2004)
Olszewska uważa, że dla każdego filmu Kubricka znaleźć można klucz interpretacyjny. Dla Lśnienia takim kluczem jest mit labiryntu, mit przestrzeni inicjacji. Na zasadzie konstrukcji błędnika zbudowana jest przestrzeń w filmie, ukazany jest czas, relacje między bohaterami, gra między ciszą a dźwiękiem i muzyką, a nawet elementy scenografii, kostiumów czy użytych narzędzi, symboli i kolorów.