Poetyka nieciągłości i otwartości w filmach Davida Lyncha - Jelińska, Kinga (Kwartalnik Filmowy, 2004)
Tekst stanowi omówienie zagadnienia nieciągłości i spójności w poetyce tego reżysera, ze szczególnym uwzględnieniem systemu narracji. Nie jest próbą krytycznej interpretacji, lecz analizą kolejnych poziomów narracji, wychodząc od prezentowanej historii, przez dyskurs filmowy, aż do gry z widzem. Autorka stara się pokazać wielofunkcyjność prezentowanych elementów, które w dziełach Lyncha, w zależności od przyjętego paradygmatu, przybierają nawet kontrastowe znaczenia. Intencją autorki jest pokazanie, że mimo zawiłości, niespójności i wielokrotnego zakodowania narracji filmy te należy postrzegać jako wysoce zorganizowaną i przemyślaną całość.