Podróże do kresu możliwości, czyli o transgresji w metafilmowym dyskursie François Ozona - Bartkowska, Marta (Kwartalnik Filmowy, 2004)
François Ozon często jest wychwalany za nieprzewidywalność schematów fabularnych, które stosuje, zaś innym razem oskarżany o kiczowatość swoich filmów. Bartkowska odkrywa w jego niejednoznacznej twórczości raczej rys transgresji, która w tym wypadku miałaby polegać na obraniu szczególnej strategii: Ozon przekracza schematyzm, zestawiając ze sobą i zderzając konwencje odmiennych modeli wypowiedzi i miesza je ze sobą w obrębie jednego dzieła. Ta metoda pozwala mu zachować swobodę twórczą, a widzom dostarcza coraz to nowszych zagadek filmowych do rozwikłania.