W poszukiwaniu straconego blasku - Maciejewski, Łukasz (Kwartalnik Filmowy, 2004)
Recenzja zbioru szkiców Tadeusza Sobolewskiego Za duży blask (2004), książki o kinie współczesnym, ale także o tym, że – jak zauważa Maciejewski – poprzez kino krytyk może próbować rozpoznawać innych i samego siebie. Za duży blask to pierwszy wybór recenzji filmowych Tadeusza Sobolewskiego publikowanych w różnych periodykach. Sobolewskiego interesuje przede wszystkim kino współczesne i twórczość takich reżyserów, jak Weir, Scorsese, Olmi, Tarkowski, Mendes, Zanussi, Koterski czy LaBute. Krytyk filmowy pisze również o młodych polskich twórcach, porównując ich filmy z dziełami weteranów. Krytyka Sobolewskiego pełna jest niezwykle różnorodnych skojarzeń, gdyż zawsze stara się on umieścić współczesne filmy w szerszym kontekście kulturowym.