Elżbieta I – kobieta i królowa - Stachówna, Grażyna (Kwartalnik Filmowy, 2004)
Autorka analizuje sposób przedstawienia królowej Elżbiety I w filmie Shekhara Kapura Elizabeth (1998). Według niej przedstawiony tu obraz władczyni znacznie różni się od jej innych filmowych portretów. Różnica polegałaby przede wszystkim na tym, że tym razem Elżbieta nie jest rozczarowaną królową, która chce kochać jak zwykła kobieta, ale raczej rozczarowaną zwykłą kobietą, która chce zostać prawdziwą królową. Stachówna dzieli filmowy żywot Elżbiety na dwa etapy – pierwszy, kiedy jest przede wszystkim kobietą, wpisany w sferę profanum; drugi, kiedy jest już tylko władczynią, przynależący do sfery sacrum. Od tego momentu królowa zmienia zupełnie swój wizerunek. W białych szatach i z bladą twarzą staje się żywym mitem, bóstwem – ucharakteryzowana na „Glorianę” i wieczną dziewicę. W ten sposób zaspokaja potrzebę mitu, który ratować ma świat przez chaosem i upadkiem rzeczywistości historycznej.