Pogrążony w kryzysie. Portret mężczyzny w polskim kinie postkomunistycznym - Mazierska, Ewa (Kwartalnik Filmowy, 2003)
Mazierska kreśli portret mężczyzn w polskiej kinematografii okresu postkomunistycznego. Dostrzega bowiem wyraźną dominację mężczyzn po obu stronach kamery, a także w tematyce i problematyce większości polskich filmów ostatnich lat. Owa dominacja, zdaniem Mazierskiej, nie jest jednak oznaką siły patriarchalnej ideologii, ale wręcz przeciwnie – świadectwem kryzysu męskości. Autorka śledzi kilka motywów szczególnie mocno obecnych w polskiej kinematografii współczesnej: nostalgii za „złotym czasem męskości”, tęsknoty za męską hegemonią (obecnej przede wszystkim w adaptacjach klasyków literatury narodowej) oraz mizoginizmu objawiającego się w antypatii czy agresji mężczyzn wobec kobiet bądź też w zupełnym braku zainteresowania nimi.