O Czerwonym Kapturku zjadającym wilka... - Abucewicz, Urszula (Kwartalnik Filmowy, 2003)
Barthes powiada, że mit nie neguje rzeczy, on je oczyszcza, uniewinnia, przekształca w naturę i wieczność; nadaje im jasność; organizuje świat bez sprzeczności, gdyż bez głębi. Poglądy i przemyślenia uczonego podchwyciły feministki. Kobiety autorki zrozumiały zatem, że można posłużyć się dekonstrukcją mitu w celu stworzenia jego nowej wersji, że można stworzyć całkiem nowe mity, można również krytycznym okiem spojrzeć na tradycyjne mity kobiecości, by odsłonić zawarty w nich potencjał opresji. Wychodząc od syntetycznego przeglądu rozumienia mitu w różnych ujęciach, autorka przedstawia interesującą interpretację filmu The Company of Wolves (1984, reż. Neil Jordan, scen. A. Carter i N. Jordan; na podstawie opowiadań Angeli Carter) z odwołaniem m.in. do różnych baśni, również ich mutacji i wersji historycznych.