O pewnej przygodzie polskiego kinofila - Szczepański, Tadeusz (Kwartalnik Filmowy, 2003)
Recenzja książki Tadeusza Lubelskiego Nowa Fala. O pewnej przygodzie kina francuskiego (2000). Szczepański zauważa, że książka jest bardzo solidnym, wszechstronnie udokumentowanym i obiektywnym – bo pisanym z historycznego dystansu kilku dekad – historiograficznym opisem kina formacji artystycznej, która dokonała zasadniczej rewolucji w zbiorowej świadomości dotyczącej filmu. Monografię cechuje osobisty ton, który sprawia, że staje się ona relacją z młodzieńczej przygody polskiego kinomana. Lubelski momentami wchodzi w polemikę z utartymi interpretacjami znanych filmów, w tym 400 batów Trauffauta. Najciekawsze są fragmenty dotyczące genezy ruchu. Osobiste preferencje Lubelskiego sprawiają jednak, że tak ważni twórcy, jak Godard, nie zostali w książce dostatecznie omówieni.