„Wszyscy jesteśmy włóczęgami na Ziemi...” - Rottem, Øystein (Kwartalnik Filmowy, 2002)
Zapis referatu z sympozjum Hamsunowskiego. Rottem podejmuje m.in. problem politycznych poglądów Hamsuna, zarówno tych wyrażonych w tekstach literackich, jak i poza nimi. Hamsun-twórca wydaje się autorowi znacznie bardziej interesujący niż „Hamsun-nazista”, bo to twórca stanowi zagadkę.