Urok, ale i smutek zmierzchu - Werner, Andrzej (Kwartalnik Filmowy, 2002)
Recenzja książki Alicji Helman Urok zmierzchu. Filmy Luchina Viscontiego (2001). Książka Helman – jednej z niewątpliwie najlepszych znawczyń tak filmów Viscontiego, jak i teorii kina w Polsce – jest wnikliwym chronologicznym omówieniem i interpretacją filmografii Viscontiego. Autorka poddaje bardzo gruntownej analizie ekranowe teksty oraz kulturowe, historyczne i polityczne konteksty zarówno czasu powstania filmów, jak i czasów, do których się odnoszą. Jednocześnie Helman dystansuje się wobec upraszczająco biograficznych metod, co Werner uznaje za zdecydowaną zaletę książki.