Sfilmowane piekło - Giżycki, Marcin (Kwartalnik Filmowy, 2002)
Giżycki pisze o dwugodzinnym dokumencie wyemitowanym w telewizji CBS pół roku po ataku terrorystycznym na World Trade Center z 11 września. Film nakręcili francuscy bracia Naudet, którym udało się sfilmować atak kamerą cyfrową. Pierwotnie zamierzali nakręcić film o nowojorskich strażakach, ale WTC zostało zaatakowane, gdy pracowali nad projektem. Niesamowite w tej historii jest to, że Francuzi nie stracili głowy i nie opuścili okolicy, ale starali się zbliżyć do centrum wydarzeń. Giżycki wspomina o innym przypadkowym nagraniu ataku przez niemieckiego artystę Wolfganga Stahle, który sfilmował Manhattan kamerą usytuowaną na Brooklynie podczas instalacji wideo za pośrednictwem Internetu.