Kino rozszerzone po trzydziestu latach - Giżycki, Marcin (Kwartalnik Filmowy, 2001)
Książka Expanded Cinema Gene’a Youngblooda, czytana po trzydziestu latach od jej wydania, może być bardzo ciekawym tematem dyskusji na temat współczesnych rozważań o przyszłości kina i sztuki multimedialnej.