Portret w filmie, wideo i Internecie. Kilka aksjomatów, porównań i przykładów - Lellis, George (Kwartalnik Filmowy, 2001)
Wynalezienie fotografii pomogło zmienić funkcję portretu w sztuce. Przestał on być elitarnym dziełem sztuki. Lellis definiuje najważniejsze cechy portretowania i dokonuje krytycznej analizy portretu w kinie i wideo, dwóch mediach, które odegrały dominującą rolę w XX w. Zastanawia się również nad tym, w jaki sposób media cyfrowe, zwłaszcza Internet (z autoportretami na stronach internetowych), mogą jeszcze bardziej przekształcić portret, prowadząc do radykalnej zmiany w prezentacji zewnętrznych cech jednostki.