Filmowy tomik poezji. „Wojaczek” Lecha Majewskiego - Michałowska, Julia (Kwartalnik Filmowy, 2001)
Michałowska pisze, że film Lecha Majewskiego o poecie Rafale Wojaczku to zarówno obraz artysty, jak i podróż do PRL-owskiej czarno-białej nudy i prowincjonalizmu. Majewski odwiedził miejsca i ludzi związanych z Wojaczkiem i wykorzystał te badania w swojej artystycznej wizji, choć nie w sposób dokumentalny. Michałowska mówi, że film jest skomponowany jako seria sekwencji przypominających karty tomiku z wierszami. Jednym z atutów filmu jest to, że Majewski nie próbował wyjaśnić tajemnicy fenomenu Wojaczka. Ta nierozwiązana tajemnica nadaje filmowi szczególną siłę emocjonalną i stawia problem w perspektywie uniwersalnej; mówi o głębokiej samotności artysty.