„Tworzenie świata” należy rozpocząć od światła. Szkic do portretu Vittorio Storaro na podstawie „Tanga” Carlosa Saury - Chmielecki, Konrad (Kwartalnik Filmowy, 2001)
Esej poświęcony twórczości światowej sławy operatora Vittorio Storaro. Chmielecki analizuje wizualny aspekt Tanga Carlosa Saury. Autor argumentuje, że Storaro reprezentuje postawę, zgodnie z którą rzeczywistość profilmowa okazuje się zbyt uboga, by mogła wyznaczać uniwersalność obrazów filmowych, a tym samym być uznawana za dzieło sztuki. Świat postrzegany musi zostać uzupełniony o autorską inwencję, która dąży do celu formalnego i wprowadza w system relacji rzeczywistość pozbawioną znaczeń. Transformacja świata dokonywana jest do tego stopnia, że wszystkie jego elementy uzyskują określony kształt wizualny.