Czy mistrz walki może być artystą? Refleksje o „Ame Agaru” Takashi Koizumi - Pierzchała, Aneta (Kwartalnik Filmowy, 2001)
Artykuł jest próbą opowiedzenia o tym, jak na Wschodzie rozumiane są pojęcia artysty i sztuki. Pierzchała podkreśla, że japońska sztuka to przede wszystkim wysiłek, rzemieślnicza zręczność – tylko praktyka czyni mistrza doskonałym, np. mistrz kaligrafii potrzebuje wielu lat, by wyćwiczyć kreskę, słynne japońskie rodziny latami ćwiczą techniki teatru nō czy kabuki. Malarze i poeci działają w podobny sposób. Podobnie postępują mistrzowie sztuk walki. Tradycja ćwiczeń jest silnie związana z religią. Wiąże się z Zen, którego jedną z podstawowych kategorii jest muga (brak ego). Muga oznacza ekstazę pozbawioną poczucia, że coś się robi, brak podziału na podmiot i przedmiot.