Hymn do maszyny jej ciała - Gondowicz, Jan (Kwartalnik Filmowy, 2000)
Jan Gondowicz pisze, że książka Villiersa de L’Isle-Adama L’Ève future okazuje się zarówno okrutną satyrą na ludzkość, jak i obrazem odwiecznego konfliktu człowieka z naturą. Możemy z niej jednak wyczytać przede wszystkim pierwsze symptomy lęków i niepewności związanych z problemami, z którymi borykamy się dzisiaj, takimi jak granice człowieczeństwa czy etyka eksperymentów ze sztucznie generowaną inteligencją.