„Traktat o Manekinach” według Bruno Schulza i Wojciecha Hasa - Burzyńska-Keller, Małgorzata (Kwartalnik Filmowy, 2000)
Burzyńska-Keller analizuje Sanatorium pod klepsydrą Wojciecha J. Hasa jako swoistą egzegezę Traktatu o Manekinach Brunona Schulza i jego prozy w ogóle, zwłaszcza w aspekcie twórczej udręki. Filmowy panopticon-salon wypełniony jest wieloma dziwnymi manekinami, być może zamrożonymi lub zaczarowanymi półludźmi i półlalkami. Manekiny żyją w czasie, który minął. Kim jest ten dawny twórca manekinów? To Demiurg mrocznej, okrutnej siły, który manipuluje stworzeniami, jakie powołał do życia, nieczuły na ich cierpienie. To, że w rzeczywistości zostały stworzone na próżno, jest puentą ich nieszczęścia. Nie są w stanie wyrazić swojej duchowości zawartej w materii.