Współczesna sztuka ruchomego obrazu - Hopfinger, Maryla (Kwartalnik Filmowy, 2000)
Hopfinger w recenzji książki Ryszarda Kluszczyńskiego Film, wideo, multimedia. Sztuka ruchomego obrazu w erze elektronicznej (1999) stwierdza, że pracuje on nad stworzeniem spójnego obrazu współczesnej sztuki audiowizualnej. Dla Kluszczyńskiego kinowy film fotograficzny jest punktem odniesienia w badaniach nad sztuką filmową. Wskazuje na zmiany medialnego i komunikacyjnego kontekstu funkcjonowania kina. Co ciekawe, za fundamentalne dla przekazu audiowizualnego recenzentka uznaje kody filmowe, a identyfikuje je w wideo, grach komputerowych i sztuce multimedialnej.