Polacy i Żydzi w „Ulicy Granicznej” - Litka, Piotr (Kwartalnik Filmowy, 2000)
Ulica Graniczna Aleksandra Forda była pierwszym powojennym filmem fabularnym ukazującym Holocaust, powstanie w warszawskim getcie. Ford poruszył w nim skomplikowaną kwestię relacji polsko-żydowskich uwikłanych w „kompleks antysemityzmu”. Litka przekonuje, że ukazanie antysemityzmu Polaków tuż po II wojnie światowej i trzy lata po pogromie kieleckim było aktem artystycznej odwagi Forda. Ciekawym uzupełnieniem eseju jest protokół z posiedzenia komisji z 1-2 czerwca 1948 r. Komisja miała zdecydować, czy film ma trafić do kin.