Transmisja z cudzego życia? Z Wojciechem Szumowskim rozmawia Katarzyna Jabłońska - Jabłońska, Katarzyna (Kwartalnik Filmowy, 2000)
Jabłońska rozmawia z Wojciechem Szumowskim, autorem pierwszych polskich seriali dokumentalnych – Szpital Dzieciątka Jezus i Pierwszy krzyk. Każdy odcinek tego ostatniego zaczyna się od słów: Nasz film to opowieść o cudzie narodzin. Każdy odcinek opowiada o kolejnych autentycznych porodach w różnych rodzinach i warunkach. Jabłońska ma wątpliwości, czy ingerencja kamery w intymne doświadczenia kobiet związane z porodem jest etycznie uzasadniona. Twierdzi, że zgoda kobiet nie jest wystarczającym argumentem, ponieważ czasami nie zdają sobie one sprawy z konsekwencji tej zgody. Broniąc się, Szumowski twierdzi, że nie przekracza granic, które sam sobie wyznaczył. Serial spodobał się tzw. szerokiej publiczności nie tylko dlatego, że zaspokoił zwykłą ciekawość, ale wywołał emocje – dodaje. Jabłońska zwraca uwagę na fakt, że twórcy serialu nie stronili od pokazywania dramatycznych sytuacji, w tym śmierci czy choroby. Szumowski mówi, że nie zrobili tego, by podnieść oglądalność, ale by wzbudzić współczucie. Twierdzi, że w ten sposób zbliżył się do tajemnicy życia i utrwalił ulotne chwile.