Muzykologia w Ukrainie przed 24 lutego 2022 roku. Instytucje – publikacje – badania - Berehova, Olena (Muzyka, 2022)
Tekst powstał na zamówienie Muzyki jako przegląd stanu muzykologii ukraińskiej przed inwazją Rosji na Ukrainę 24 lutego 2022 r. Jego celem jest zapoznanie czytelnika z podstawowymi informacjami o instytucjach, publikacjach, najaktywniejszych muzykologach i zakresach ich badań. Chociaż badania muzykologiczne na Ukrainie mają długą tradycję, tekst koncentruje się wyłącznie na aktualnej muzykologii.