Bernard Piotrowski, „Edvard Grieg. Życie – fascynacje – dramaty”, Poznań 2010; Agnieszka Dybowska-Błoch, „Edvard Grieg. Życie i Twórczość 1843–1907”, Toruń 2019 - Łopatowska-Romsvik, Dagmara (Muzyka, 2022)
Przedmiotem tekstu recenzyjnego są dwie publikacje monograficzne poświęcone Edvardowi Griegowi: Bernarda Piotrowskiego Edvard Grieg. Życie – Fascynacje – Dramaty oraz Agnieszki Dybowskiej-Błoch Edvard Grieg. Życie i twórczość 1843–1907. Są to jedyne tego typu pozycje w języku polskim. Wyszły one spod piór nie muzykologów, lecz skandynawistów. Z powodu popularności muzyki norweskiego twórcy w Polsce, a więc szerokiego zasięgu tych publikacji, za konieczną uznałam ich wieloaspektową ocenę. Równoczesne omówienie dwóch pozycji dotyczących tego samego twórcy pozwala na porównanie różnych sposobów przedstawienia sylwetki i dorobku artysty. Rozważana jest wartość tych pozycji dla szerokiego grona odbiorców, jak i dla osób szczególnie zainteresowanych muzyką i dla muzykologów.