Odnaleziony kodeks Schwedlera z Kłodzka i Nysy (1626‒38) - Spurgjasz, Katarzyna (Muzyka, 2016)
W komunikacie przedstawiony został tzw. Kodeks Schwedlera, rękopis spisany w Kłodzku i Nysie w l. 1626–38, uważany za jedno z najważniejszych siedemnastowiecznych źródeł muzycznych powstałych na terenie Śląska. Od czasów II wojny światowej rękopis ten uważany był za zaginiony. Niedawno został on odnaleziony w zbiorach Biblioteki Uniwersyteckiej w Warszawie, scalony z trzech części, zidentyfikowany na podstawie not wpisanych przez kopistów (pierwsze kilka kart, w tym karta z notą proweniencyjną, istotnie zaginęły w czasie wojny). Właścicielem rękopisu (i kopistą znacznej jego części) był Christoph Schwedler, kantor nyskiej kolegiaty, wcześniej pełniący tę funkcję także w kościele parafialnym w Kłodzku. Utwory zapisane w źródle w większości czekają jeszcze na identyfikację, wymagającą szeroko zakrojonych badań porównawczych. Dzięki notom wpisanym przez kopistów, zweryfikowanym w oparciu o bazy źródeł muzycznych, wiemy jednak, że rękopis ten zawiera m.in. utwory kompozytorów włoskich, takich jak Lodovico Viadana czy Giovanni Valentini; utwory autorów protestanckich (Michaela Praetoriusa, Samuela Beslera i Leonarda Pamingera), będące świadectwem wymiany repertuaru między środowiskami różnych wyznań; jest to również jedyny znany przekaz utworów Simona Praunsteina, jezuickiego kompozytora działającego m.in. w Kłodzku. Do tekstu dołączony został inwentarz utworów zanotowanych w rękopisie.