Kapelmistrz Ignacego Krasickiego i rękopisy z muzyką Johanna Sebastiana Bacha - Górny, Tomasz (Muzyka, 2024)
Artykuł jest poświęcony dwóm manuskryptom z Książnicy Pomorskiej w Szczecinie, zawierającym utwory J.S. Bacha. MusMs5 zawiera m.in. kopię Das wohltemperierte Klavier I, MusMs6 – odpis Suit angielskich. Dokumenty poddano analizie filologicznej, z której wynika, że rękopis MusMs5 jest szczególnie cenny, ponieważ można go powiązać z kręgiem J.S. Bacha. Ponadto zawiera on nieznane lekcje 24 preludiów i fug. Pochodzą one zapewne z 1740 r., dlatego zostały tu nazwane „wariantem 1740”. Z kolei badania proweniencyjne wykazały, że jeden z posesorów (Franz Zierlein) nosił to samo nazwisko, co uczeń C.P.E. Bacha i kapelmistrz księcia biskupa Ignacego Krasickiego.