Nowa edycja tabulatury Jana z Lublina: tradycja i perspektywy - Schöning, Kateryna (Muzyka, 2024)
Edycja tabulatury Jana z Lublina reprezentuje najwyższy poziom praktyki edytorskiej, łącząc wydanie krytyczne z praktycznym. Omawiana jest w kontekście współczesnych jej tabulatur w Polsce oraz muzyki środkowoeuropejskiej, rozwijając szereg aktualnych zagadnień: nowe uporządkowanie i rekonstrukcję repertuaru z uwzględnieniem badań kodykologicznych i pełnionych funkcji, lokalne przeróbki utworów i praktykę kompilacyjną kopistów, nieznane konkordancje lub kompozycje unikatowe, techniki kontrapunktu i intawolacji, właściwości syntaktyczno-retoryczne oraz dawną dydaktykę. Wydanie zapewnia wierne, ale dobre i czytelne transkrypcje.